Конкурс «Кращий товар Чернігівщини- 2020» стартував!

Розпочався прийом заявок підприємств-учасників щорічного обласного конкурсу «Кращий товар Чернігівщини». Захід, що вже став традиційним, проводить Департамент розвитку економіки та сільського господарства ОДА.

Одним із членів конкурсної комісії є фахівець ДП «Чернігівстандартметрологія» – повідомив директор підприємства Валентин Бакуменко.

Конкурс розпочався 8 липня. До участі в ньому запрошуються суб’єкти малого і середнього підприємництва, які зареєстровані та займаються виробництвом продовольчих і непродовольчих товарів на території області. Протягом місяця охочі можуть подавати заявки – участь у заході безкоштовна.

Визначаючи переможців, комісія братиме до уваги чимало факторів. Зокрема, для виробників продовольчих товарів це наявність впровадженої системи управління безпечністю харчової продукції (НАССР), відсутність ГМО, експортування продукції, нарощування обсягів виробництва. Обов’язковою є відсутність скарг від споживачів.

Виробники найкращих товарів Чернігівщини будуть визначені в серпні, а у вересні – одержать почесні відзнаки.

Для участі у заході потрібно надати пакет документів на адресу Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА – вул. Шевченка, 7, м. Чернігів, 14000,  Е-mail: der_anich@cg.gov.ua.  Телефони для довідок: (0462) 66-91-59, 67-58-34.

Із 1 травня набувають чинності нові національні стандарти

Низка національних стандартів, гармонізованих з міжнародними стандартами методом підтвердження, набудуть чинності з 01 травня 2020 року.

Про це йдеться в наказах Національного органу стандартизації.

Так, наказ № 70 від 17 березня 2020 року затверджує стандарти:

  • ДСТУ ISO 760:2020 (ISO 760:1978, IDT) Визначення води. Метод Карла Фишера (загальний метод) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-9:2020 (ISO 787-9:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 9. Визначення pH-суспензії у воді — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-13:2020 (ISO 787-13:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів  і наповнювачів. Частина 13. Визначення вмісту водорозчинних сульфатів, хлоридів і нітратів — На заміну ДСТУ ISO 787-13:2015 (ISO 787-13:2002, IDT);
  • ДСТУ ISO 787-14:2020 (ISO 787-14:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 14. Визначення електричного опору водної витяжки — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-15:2020 (ISO 787-15:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 15. Порівняння світлостійкості подібних за типом кольорових пігментів — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-17:2020 (ISO 787-17:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 17. Порівняння розбілювальної здатності білих пігментів — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-25:2020 (ISO 787-25:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 25. Порівняння кольору в повному тоні білих, чорних і кольорових пігментів. Колориметричний метод
    — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-28:2020 (ISO 787-28:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 28. Визначення загального вмісту поліхлорованих дифенілів (ПХД) методом розчинення, очищення
    та ГХ-МС — Вперше;
  • ДСТУ ISO 1518-1:2020 (ISO 1518-1:2019, IDT) Фарби та лаки. Визначення стійкості до дряпання. Частина 1. Метод постійного навантаження — На заміну ДСТУ ISO 1518-1:2015;
  • ДСТУ ISO 1518-2:2020 (ISO 1518-2:2019, IDT) Фарби та лаки. Визначення стійкості до дряпання. Частина 2. Метод змінного навантаження — На заміну ДСТУ ISO 1518-2:2015;
  • ДСТУ ISO 2555:2020 (ISO 2555:2018, IDT) Пластмаси. Смоли в рідкому стані або у вигляді емульсій чи дисперсій. Визначення умовної в’язкості ротаційним віскозиметром з циліндричним шпінделем — Вперше

Повний текст наказу доступний за посиланням

Наказ № 71 від 18 березня 2020 року затвердив стандарти:

  • ДСТУ EN ISO 105-B04:2020 (EN ISO 105-B04:1997, IDT; ISO 105-B04:1994, IDT) Матеріали текстильні. Метод випробування на стійкість фарбування. Частина В04. Стійкість фарбування до атмосферних впливів. Випробування на вицвітання із застосуванням ксенонової дугової лампи— Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 105-C10:2020 (EN ISO 105-C10:2007, IDT; ISO 105-C10:2006, IDT) Матеріали текстильні. Метод випробування на стійкість фарбування. Частина С10. Стійкість фарбування до прання з використанням мила або мила і соди — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 4921:2020 (EN ISO 4921:2001, IDT; ISO 4921:2000, IDT) Трикотаж. Основні поняття. Словник термінів — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 8388:2020 (EN ISO 8388:2003, IDT; ISO 8388:1998, IDT) Трикотажні полотна. Види. Словник термінів — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17131:2020 (EN ISO 17131:2012, IDT; ISO 17131:2012, IDT) Шкіра. Метод ідентифікації шкіри за допомогою мікроскопа — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17694:2020 (EN ISO 17694:2016, IDT; ISO 17694:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття та підкладки. Стійкість до вигину — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17697:2020 (EN ISO 17697:2016, IDT; ISO 17697:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху, підкладки та вкладних устілок. Міцність шва — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17698:2020 (EN ISO 17698:2016, IDT; ISO 17698:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття. Стійкість до розшарування
    — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4044:2020 (ISO 4044:2017, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Готування зразків для хімічного аналізу — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4098:2020 (ISO 4098:2018, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Метод визначення водорозчинних речовин, водорозчинних неорганічних речовин і водорозчинних органічних речовин — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4684:2020 (ISO 4684:2005, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Метод визначення вмісту летких речовин — Вперше;
  • ДСТУ ISO 5403-1:2020 (ISO 5403-1:2011, IDT) Шкіра. Методи визначення водонепроникності м’якої шкіри. Частина 1. Метод багаторазового лінійного стиснення (пенетрометр) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 5403-2:2020 (ISO 5403-2:2011, IDT) Шкіра. Методи визначення водонепроникності м’якої шкіри. Частина 2. Метод багаторазового кутового стиснення (за Мейсером) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17693:2020 (ISO 17693:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття. Стійкість до розтягування — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17696:2020 (ISO 17696:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Міцність до роздирання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17699:2020 (ISO 17699:2003, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття та підкладки. Паропроникність і водопоглинання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17700:2020 (ISO 17700:2019, IDT) Взуття. Методи випробування матеріалів верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Стійкість забарвлення до тертя — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17704:2020 (ISO 17704:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Стійкість до стирання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17707:2020 (ISO 17707:2005, IDT) Взуття. Методи випробування підошов. Стійкість до багаторазового вигину — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17709:2020 (ISO 17709:2004, IDT) Взуття. Місце відбирання проб, готування і тривалість кондиціонування проб та зразків для випробування — Вперше;
  • ДСТУ ISO 18895:2020 (ISO 18895:2006, IDT) Взуття. Методи випробування геленків. Стійкість до втоми — Вперше;
  • ДСТУ ISO 18896:2020 (ISO 18896:2018, IDT) Взуття. Методи випробування геленків. Жорсткість у поздовжньому напрямку — Вперше;
  • ДСТУ ISO 20865:2020 (ISO 20865:2002, IDT) Взуття. Методи випробування підошов. Енергія стиснення — Вперше;
  • ДСТУ ISO 20866:2020 (ISO 20866:2018, IDT) Взуття. Методи випробування устілок. Стійкість до розшарування — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20879:2020 (ISO/TR 20879:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Верх взуття — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20880:2020 (ISO/TR 20880:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Підошви — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20881:2020 (ISO/TR 20881:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Основні устілки — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20882:2020 (ISO/TR 20882:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Підкладка та вкладні устілки — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20883:2020 (ISO/TR 20883:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Геленки — Вперше;
  • ДСТУ ISO 22652:2020 (ISO 22652:2002, IDT) Взуття. Методи випробування основних устілок, підкладок та вкладних устілок. Стійкість до поту — Вперше

Повний текст наказу доступний за посиланням.

Як діяти бізнесу в умовах коронавірусу?

Офіс розвитку малого та середнього підприємництва створив загальний інформаційний ресурс для бізнесу під час карантину.

Портал http://sme.gov.ua/covid19/ дасть можливість підприємцям отримувати актуальну офіційну інформацію, зокрема, щодо встановлених обмежень діяльності, заходів державної допомоги тощо.

Тут же можна знайти відповіді на нагальні питання щодо коронавірусу.
Крім сайту, інформацію можна одержати на офіційній сторінці мережі Фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/174431545947835/posts/2994807463910215/

Де в Чернігові дізнатися більше про НАССР?

НАССР

Семінар-практикум «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів» відбудеться в Чернігові.

Увага! Захід, запланований на 09 квітня, перенесено. Дату проведення семінару буде повідомлено додатково.

НАССР

Одним із найбільш надійних інструментів захисту споживача від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію є впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (система НАССР).

Відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р.  № 2042-VІІІ, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України № 446 від 08.08.2019 р., № 590 від 01.10.2012 р. Держпродспоживслужба проводить державний контроль впровадження принципів системи НАССР на підприємствах та установах області. 

Зважаючи на численні питання, які з’являються на підприємствах та установах харчової галузі у зв’язку з проведенням перевірок, ДП «Чернігівстандартметрологія» у співучасті з Національним університетом «Чернігівська політехніка» проведе семінар-практикум: «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів».

ДАТУ ЗАХОДУ БУДЕ ПОВІДОМЛЕНО ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ КАРАНТИНУ

Програма семінару-практикуму включає розгляд таких питань: Актуальні питання законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів та результати моніторингу Держпродспоживслужбою типових порушень дотримання законо­давчих і нормативно-правових актів в сфері безпечності та якості харчових продуктів суб’єктами господарювання та їх відповідальність;

  • Поняття системи управління безпечністю харчових продуктів;
  • Загальна характеристика аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Принципи НАССР;
  • Системний підхід до запровадження принципів НАССР;
  • Основні принципи розроблення та впровадження системи НАССР. Методика розроблення процедур;
  • Деякі приклади документації системи НАССР.

Лектор семінару-практикуму – Новіков В.М., професор, директор Інституту підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики, автор навчального посібника «Основи управління безпечністю харчових продуктів» з грифом МОН України, автор ряду наукових праць щодо впровадження систем НАССР, аудитор систем управління безпечністю харчової продукції, розробник документації по системі НАССР для українських підприємств, зокрема які експортують свою продукцію на європейський ринок.

Оргвнесок за участь одного слухача складає 600,00 грн. (з урахуванням ПДВ). У вартість семінару входить комплект матеріалів учасника, свідоцтво про підвищення кваліфікації, кава-брейк.

Заявки на участь у семінарі надсилати на E-mail: QMS@chercsm.com.ua. 

Телефон для довідок щодо проведення семінару: (04622) 5-68-04.

Зразок заявки

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі семінару, обмінятися досвідом, поспілкуватися з колегами, отримати важливу сучасну інформацію та консультації провідних фахівців.

Офіційний лист-запрошення

Обережно – коронавірус! Як захистити себе від небезпечного захворювання?

Обережно!

– Основна теза: Захворів – сиди вдома. 

Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших. 

– У разі погіршення стану – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря 

Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки COVID-19. 

Діагностика. Як визначити на початкових стадіях коронавірус? 

– На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що і інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. 

– Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт. 

– Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека. 

– Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутись до лікаря. Якщо ви протягом останні 14 днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу або ж спілкувались із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн де зафіксовані випадки коронавірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі – лікар має алгоритм дій, що робити.

Хто є групою ризику? 

– Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом, вони більш схильні до розвитку важких захворювань. Також після фіксації випадків коронавірусу вразливою групою є медичні працівники. 

– Контактна особа при випадку COVID-19 – особа, яка наразі не має симптомів, але яка 

контактувала, або ймовірно контактувала із особою, хворою на COVID-19. 

Особи, які мали прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 

(наприклад, через рукостискання) 

– Особи, що мали незахищений прямий контакт із інфекційними 

виділеннями (наприклад через кашель, торкання використаних паперових хустинок 

голими руками тощо) 

– Особи, які контактували особисто з хворими на COVID-19 на відстані до 

2 метрів та більше 15 хвилин 

– Особи, які перебували у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, 

кімната для переговорів, зал очікування лікарні тощо) з хворими на COVID-19 на 

відстані до 2 метрів та більше 15 хвилин 

– Пасажири літака, які сиділи на відстані двох місць (у будь-якому 

напрямку) від хворого на COVID-19, супутники або особи, які надають догляд та члени екіпажу, що обслуговують в тій частині літака, де розміщений індексний випадок[4] 

(якщо тяжкість симптомів або пересування хворого вказують на більш велику 

експозицію, контактними можуть вважатися всі пасажири секції або всі пасажири 

Як можна заразитися, Як передається вірус? 

– Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. 

– Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м). 

– На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д. 

– Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого. 

– Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м. 

Як довго вірус живе на поверхнях? 

– За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей. 

Рекомендації як убезпечити себе від зараження: 

1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. 

Миття рук з милом: 

– тривалість процедури — 20–40 с; 

– вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою; 

– обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук; 

Обробка рук спиртовмісним антисептиком: 

– спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими); 

– антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню); 

– тривалість обробки — близько 30 с; 

– особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду); 

– обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами; 

– у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри; 

– контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину). 

2. Уникайте скупчення людей. 

3. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря. 

4. Використовуйте захисну маску: 

– обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить); 

– якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту. 

Використовуйте маску правильно: 

– вона має покривати ніс і рот; 

– вона має щільно прилягати, без відступів по краях; 

– заміняйте маску, щойно вона стала вологою; 

– не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком; 

– заміняйте маску щочотири години; 

– не використовуйте маску повторно. 

Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування 

– По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв. 

– Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції: 

 o видалення залишків їжі. 

 o миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами. 

 o миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні). 

 o ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій    ємності. 

 o просушування на спеціальних полицях. 

Додаткові матеріали щодо запобігання поширенню коронавірусу:

Фінансова звітність за 2019 рік

Відповідно до листа Міністерства економічного розвитку і торгівлі України № 2141-14/3740-07 від 24.01.2020 року ДП “Чернігівстандартметрологія” оприлюднює річну фінансову звітність за 2019 рік.

Інформація доступна за посиланням

Безпечна їжа: як створити умови для її виготовлення?

Що таке система НАССР і на яких принципах вона заснована? Як виглядають ДСТУ? Де та за допомогою яких приладів повіряють засоби вимірювальної техніки?

На ці та чимало інших запитань одержали відповіді студенти Чернігівського національного технологічного університету, відвідавши державне підприємство «Чернігівстандартметрологія» – повідомив його директор Валентин Бакуменко.

«Студенти навчаються за спеціальністю «Харчові технології». Тому цікавилися процесом впровадження систем управління безпечністю харчової продукції,» – зазначив він.

Крім того, молодь щодня купує та готує їжу, є користувачами засобів вимірювальної техніки. Студенти поставили чимало питань щодо випробувань харчової продукції та продовольчої сировини у відповідній лабораторії підприємства.

Фахівці ДП «Чернігівстандартметрологія» розповіли, яким чином повіряються лічильники тепла, як захистити себе від обважування, як проходить добровільна сертифікація продукції.

«Співпраця з навчальними закладами міста триває вже багато років. Студенти приходять на екскурсії та практику, одержуючи знання не тільки з книжок», – наголосив Валентин Бакуменко.

Перевірити продукт просто в магазині? Тепер можливо

Відтепер українці мають можливість перевірити справжність продукту та дійсність маркування “органічна продукція”. Зробити це можна буде з телефону чи комп’ютера.

Про це повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України із посиланням на рішення Уряду від 12 лютого. 

Споживачі натуральної продукції отримають розширену достовірну інформацію про продукти, а саме:

– виробників органічної продукції;

– органи сертифікації, котрі мають право на проведення сертифікації органічного виробництва;

– наявності органічного насіння і садивного матеріалу.

Всі створені реєстри для впровадження ринку органічного виробництва, а це Державний реєстр операторів, що здійснюють виробництво продукції, Державний реєстр органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державний реєстр органічного насіння і садивного матеріалу, будуть у вільному доступі.

Відповідно, цими базами даних зможуть користуватись всі учасники ринку для здійснення своєї господарської діяльності.