Нові національні стандарти. Накази вересня 2020

Національний орган стандартизації своїми наказами у вересні затвердив низку національних стандартів, гармонізованих з міжнародними.

Повний текст наказів від 2 вересня поточного року можна переглянути за посиланнями:

Нові національні стандарти наберуть чинності у березні та квітні 2021 року

Хто переміг у конкурсі «Кращий товар Чернігівщини»-2020?

ФОП Вовнянко зі своєю продукцією

Комісія визначила переможців щорічного конкурсу «Кращий товар Чернігівщини». У 2020 році почесну відзнаку отримали 13 видів продукції.

Переможцями стали

у номінації «Продовольчі товари»:

  • масло солодковершкове «Екстра» 82,5% жиру та молоко сухе незбиране 26,0% жирності вищого ґатунку виробництва ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла»;
  • хліб «З льоном» подовий (нарізаний скибками) ТОВ «НіжинХліб»;
  • хліб «по-Білоруськи» житньо-пшеничний подовий, нарізаний, 0,400 кг ТОВ «Наша булочка»;
  • вершки пастеризовані 35% жиру, сир твердий «Російський» 50% жиру та сметана 21% жиру ПрАТ «Куликівське молоко»;
  • напої медові «Меди питні «Сокиринські» з липового меду, з квіткового меду та терену, з квіткового меду та айви ФОП ВОВНЯНКО М.І.;
  • сир напівтвердий «Гауда» 50% жиру ПСП «Пісківське»

у номінації «Непродовольчі товари»:

  • м’яконабивна іграшка «Ведмедик Теді 025» ПП «Копиця»;
  • причіп вантажний до легкового автомобіля ТОВ «Кияшко».
Переможці конкурсу “Кращий товар Чернігівщини”

Учасниками у категорії «Новинка року» стали 5 товарів:

  • хліб «З льоном» подовий (нарізаний скибками) виробництва ТОВ «НіжинХліб»;
  • йогурти натуральні питні «Полуниця», «Чорниця», «Яблуко-Чіа», сир твердий «Радомер» 50% жиру ПрАТ «Куликівське молоко».

Крім того, учасниками стали:

  • хліб «по-Прибалтійськи», хліб «Пушкарівський», хліб «РИЗЬКИЙ», хліб «по-Фінськи» виробництва ТОВ «Наша булочка»;
  • масло селянське солодковершкове 73% жиру, масло солодковершкове «Екстра» 82,5% жиру, сир кисломолочний 9% жиру ПрАТ «Куликівське молоко»;
  • печиво «Вершкове», ковбаса напівкопчена «Краківська» вищого гатунку, ковбаса варено-копчена «Президентська» вищого гатунку, борошно пшеничне вищого ґатунку ПСП «Пісківське»;
  • м’яконабивна іграшка «Слон-001» ПП «Копиця».

Як повідомлялося, конкурс «Кращий товар Чернігівщини» щорічно проводить Департамент розвитку економіки та сільського господарства ОДА. Фахівець ДП «Чернігівстандартметрологія» увійшов до числа членів конкурсної комісії заходу.

Як у Європі. Україна оновлює норми допустимої кількості шкідливих речовин у продуктах

Оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах затвердило своїм наказом Міністерство охорони здоров’я.

У документі йдеться про нові вимоги щодо вмісту свинцю, нітратів, мікотоксинів, металів, ртуті тощо у продуктах харчування.

Правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006, який діє в Європі вже понад 14 років і довів свою ефективність.

Наказ МОЗ №1238 зареєстровано в Міністерстві юстиції 21 липня 2020 р. за № 684/34967. Він набуде чинності через півроку з дня офіційного опублікування, тобто вже 4 лютого 2021 року. Проте для окремих показників встановлено більш тривалий перехідний період – 3 роки.

Введення оновлених норм, їх гармонізація з правилами країн ЄС дозволить, на переконання бізнесу, усунути торгівельні бар’єри, налагодити більш широку міжнародну співпрацю.  Повний текст Наказу МОЗ можна переглянути за посиланням http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE34967.html

Конкурс «Кращий товар Чернігівщини- 2020» стартував!

Розпочався прийом заявок підприємств-учасників щорічного обласного конкурсу «Кращий товар Чернігівщини». Захід, що вже став традиційним, проводить Департамент розвитку економіки та сільського господарства ОДА.

Одним із членів конкурсної комісії є фахівець ДП «Чернігівстандартметрологія» – повідомив директор підприємства Валентин Бакуменко.

Конкурс розпочався 8 липня. До участі в ньому запрошуються суб’єкти малого і середнього підприємництва, які зареєстровані та займаються виробництвом продовольчих і непродовольчих товарів на території області. Протягом місяця охочі можуть подавати заявки – участь у заході безкоштовна.

Визначаючи переможців, комісія братиме до уваги чимало факторів. Зокрема, для виробників продовольчих товарів це наявність впровадженої системи управління безпечністю харчової продукції (НАССР), відсутність ГМО, експортування продукції, нарощування обсягів виробництва. Обов’язковою є відсутність скарг від споживачів.

Виробники найкращих товарів Чернігівщини будуть визначені в серпні, а у вересні – одержать почесні відзнаки.

Для участі у заході потрібно надати пакет документів на адресу Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА – вул. Шевченка, 7, м. Чернігів, 14000,  Е-mail: der_anich@cg.gov.ua.  Телефони для довідок: (0462) 66-91-59, 67-58-34.

Із 1 травня набувають чинності нові національні стандарти

Низка національних стандартів, гармонізованих з міжнародними стандартами методом підтвердження, набудуть чинності з 01 травня 2020 року.

Про це йдеться в наказах Національного органу стандартизації.

Так, наказ № 70 від 17 березня 2020 року затверджує стандарти:

  • ДСТУ ISO 760:2020 (ISO 760:1978, IDT) Визначення води. Метод Карла Фишера (загальний метод) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-9:2020 (ISO 787-9:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 9. Визначення pH-суспензії у воді — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-13:2020 (ISO 787-13:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів  і наповнювачів. Частина 13. Визначення вмісту водорозчинних сульфатів, хлоридів і нітратів — На заміну ДСТУ ISO 787-13:2015 (ISO 787-13:2002, IDT);
  • ДСТУ ISO 787-14:2020 (ISO 787-14:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 14. Визначення електричного опору водної витяжки — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-15:2020 (ISO 787-15:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 15. Порівняння світлостійкості подібних за типом кольорових пігментів — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-17:2020 (ISO 787-17:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 17. Порівняння розбілювальної здатності білих пігментів — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-25:2020 (ISO 787-25:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 25. Порівняння кольору в повному тоні білих, чорних і кольорових пігментів. Колориметричний метод
    — Вперше;
  • ДСТУ ISO 787-28:2020 (ISO 787-28:2019, IDT) Загальні методи випробування пігментів і наповнювачів. Частина 28. Визначення загального вмісту поліхлорованих дифенілів (ПХД) методом розчинення, очищення
    та ГХ-МС — Вперше;
  • ДСТУ ISO 1518-1:2020 (ISO 1518-1:2019, IDT) Фарби та лаки. Визначення стійкості до дряпання. Частина 1. Метод постійного навантаження — На заміну ДСТУ ISO 1518-1:2015;
  • ДСТУ ISO 1518-2:2020 (ISO 1518-2:2019, IDT) Фарби та лаки. Визначення стійкості до дряпання. Частина 2. Метод змінного навантаження — На заміну ДСТУ ISO 1518-2:2015;
  • ДСТУ ISO 2555:2020 (ISO 2555:2018, IDT) Пластмаси. Смоли в рідкому стані або у вигляді емульсій чи дисперсій. Визначення умовної в’язкості ротаційним віскозиметром з циліндричним шпінделем — Вперше

Повний текст наказу доступний за посиланням

Наказ № 71 від 18 березня 2020 року затвердив стандарти:

  • ДСТУ EN ISO 105-B04:2020 (EN ISO 105-B04:1997, IDT; ISO 105-B04:1994, IDT) Матеріали текстильні. Метод випробування на стійкість фарбування. Частина В04. Стійкість фарбування до атмосферних впливів. Випробування на вицвітання із застосуванням ксенонової дугової лампи— Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 105-C10:2020 (EN ISO 105-C10:2007, IDT; ISO 105-C10:2006, IDT) Матеріали текстильні. Метод випробування на стійкість фарбування. Частина С10. Стійкість фарбування до прання з використанням мила або мила і соди — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 4921:2020 (EN ISO 4921:2001, IDT; ISO 4921:2000, IDT) Трикотаж. Основні поняття. Словник термінів — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 8388:2020 (EN ISO 8388:2003, IDT; ISO 8388:1998, IDT) Трикотажні полотна. Види. Словник термінів — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17131:2020 (EN ISO 17131:2012, IDT; ISO 17131:2012, IDT) Шкіра. Метод ідентифікації шкіри за допомогою мікроскопа — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17694:2020 (EN ISO 17694:2016, IDT; ISO 17694:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття та підкладки. Стійкість до вигину — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17697:2020 (EN ISO 17697:2016, IDT; ISO 17697:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху, підкладки та вкладних устілок. Міцність шва — Вперше;
  • ДСТУ EN ISO 17698:2020 (EN ISO 17698:2016, IDT; ISO 17698:2016, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття. Стійкість до розшарування
    — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4044:2020 (ISO 4044:2017, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Готування зразків для хімічного аналізу — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4098:2020 (ISO 4098:2018, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Метод визначення водорозчинних речовин, водорозчинних неорганічних речовин і водорозчинних органічних речовин — Вперше;
  • ДСТУ ISO 4684:2020 (ISO 4684:2005, IDT) Шкіра. Хімічні випробування. Метод визначення вмісту летких речовин — Вперше;
  • ДСТУ ISO 5403-1:2020 (ISO 5403-1:2011, IDT) Шкіра. Методи визначення водонепроникності м’якої шкіри. Частина 1. Метод багаторазового лінійного стиснення (пенетрометр) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 5403-2:2020 (ISO 5403-2:2011, IDT) Шкіра. Методи визначення водонепроникності м’якої шкіри. Частина 2. Метод багаторазового кутового стиснення (за Мейсером) — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17693:2020 (ISO 17693:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття. Стійкість до розтягування — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17696:2020 (ISO 17696:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Міцність до роздирання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17699:2020 (ISO 17699:2003, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття та підкладки. Паропроникність і водопоглинання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17700:2020 (ISO 17700:2019, IDT) Взуття. Методи випробування матеріалів верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Стійкість забарвлення до тертя — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17704:2020 (ISO 17704:2004, IDT) Взуття. Методи випробування верху взуття, підкладки та вкладних устілок. Стійкість до стирання — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17707:2020 (ISO 17707:2005, IDT) Взуття. Методи випробування підошов. Стійкість до багаторазового вигину — Вперше;
  • ДСТУ ISO 17709:2020 (ISO 17709:2004, IDT) Взуття. Місце відбирання проб, готування і тривалість кондиціонування проб та зразків для випробування — Вперше;
  • ДСТУ ISO 18895:2020 (ISO 18895:2006, IDT) Взуття. Методи випробування геленків. Стійкість до втоми — Вперше;
  • ДСТУ ISO 18896:2020 (ISO 18896:2018, IDT) Взуття. Методи випробування геленків. Жорсткість у поздовжньому напрямку — Вперше;
  • ДСТУ ISO 20865:2020 (ISO 20865:2002, IDT) Взуття. Методи випробування підошов. Енергія стиснення — Вперше;
  • ДСТУ ISO 20866:2020 (ISO 20866:2018, IDT) Взуття. Методи випробування устілок. Стійкість до розшарування — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20879:2020 (ISO/TR 20879:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Верх взуття — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20880:2020 (ISO/TR 20880:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Підошви — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20881:2020 (ISO/TR 20881:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Основні устілки — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20882:2020 (ISO/TR 20882:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Підкладка та вкладні устілки — Вперше;
  • ДСТУ ISO/TR 20883:2020 (ISO/TR 20883:2007, IDT) Взуття. Вимоги до характеристик деталей взуття. Геленки — Вперше;
  • ДСТУ ISO 22652:2020 (ISO 22652:2002, IDT) Взуття. Методи випробування основних устілок, підкладок та вкладних устілок. Стійкість до поту — Вперше

Повний текст наказу доступний за посиланням.

Як діяти бізнесу в умовах коронавірусу?

Офіс розвитку малого та середнього підприємництва створив загальний інформаційний ресурс для бізнесу під час карантину.

Портал http://sme.gov.ua/covid19/ дасть можливість підприємцям отримувати актуальну офіційну інформацію, зокрема, щодо встановлених обмежень діяльності, заходів державної допомоги тощо.

Тут же можна знайти відповіді на нагальні питання щодо коронавірусу.
Крім сайту, інформацію можна одержати на офіційній сторінці мережі Фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/174431545947835/posts/2994807463910215/

Де в Чернігові дізнатися більше про НАССР?

НАССР

Семінар-практикум «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів» відбудеться в Чернігові.

Увага! Захід, запланований на 09 квітня, перенесено. Дату проведення семінару буде повідомлено додатково.

НАССР

Одним із найбільш надійних інструментів захисту споживача від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію є впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (система НАССР).

Відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р.  № 2042-VІІІ, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України № 446 від 08.08.2019 р., № 590 від 01.10.2012 р. Держпродспоживслужба проводить державний контроль впровадження принципів системи НАССР на підприємствах та установах області. 

Зважаючи на численні питання, які з’являються на підприємствах та установах харчової галузі у зв’язку з проведенням перевірок, ДП «Чернігівстандартметрологія» у співучасті з Національним університетом «Чернігівська політехніка» проведе семінар-практикум: «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів».

ДАТУ ЗАХОДУ БУДЕ ПОВІДОМЛЕНО ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ КАРАНТИНУ

Програма семінару-практикуму включає розгляд таких питань: Актуальні питання законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів та результати моніторингу Держпродспоживслужбою типових порушень дотримання законо­давчих і нормативно-правових актів в сфері безпечності та якості харчових продуктів суб’єктами господарювання та їх відповідальність;

  • Поняття системи управління безпечністю харчових продуктів;
  • Загальна характеристика аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Принципи НАССР;
  • Системний підхід до запровадження принципів НАССР;
  • Основні принципи розроблення та впровадження системи НАССР. Методика розроблення процедур;
  • Деякі приклади документації системи НАССР.

Лектор семінару-практикуму – Новіков В.М., професор, директор Інституту підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики, автор навчального посібника «Основи управління безпечністю харчових продуктів» з грифом МОН України, автор ряду наукових праць щодо впровадження систем НАССР, аудитор систем управління безпечністю харчової продукції, розробник документації по системі НАССР для українських підприємств, зокрема які експортують свою продукцію на європейський ринок.

Оргвнесок за участь одного слухача складає 600,00 грн. (з урахуванням ПДВ). У вартість семінару входить комплект матеріалів учасника, свідоцтво про підвищення кваліфікації, кава-брейк.

Заявки на участь у семінарі надсилати на E-mail: QMS@chercsm.com.ua. 

Телефон для довідок щодо проведення семінару: (04622) 5-68-04.

Зразок заявки

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі семінару, обмінятися досвідом, поспілкуватися з колегами, отримати важливу сучасну інформацію та консультації провідних фахівців.

Офіційний лист-запрошення