В Україні затверджений новий санітарний регламент для шкіл

Новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти діятиме в Україні уже з 1 січня 2021 року.

Відповідний наказ за номером 2205 від 25.09.2020 року затвердило Міністерство охорони здоров’я України.

Регламент визначає медичні вимоги безпеки щодо освітнього середовища у всіх типах шкіл.

Він містить вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання та вимоги до навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів тощо.

Окрім того, регламент затверджує норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій. А також – норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах.

Вимоги цього Санітарного регламенту обов’язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень закладів освіти.

Одночасно втратять чинність Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001 року № 63.

Повний тест Наказу МОЗ № 2205 від 25.09.2020

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти

Додаток № 1 до Санітарного регламенту

Відновлено дію національного стандарту ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2006

В Україні відновлено дію національного стандарту ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2006 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій (ІSO/ІЕС 17025:2005, IDT)».

Про це йдеться в наказі ДП «УкрНДНЦ» №407 від 23.11.2020 року.

Дія національного стандарту відновлюється на період з 01 грудня 2020 року до 01 червня 2021 року. Цим же наказом відновлено дію поправки до даного нормативного документу.

Повний текст наказу ДП «УкрНДНЦ» №407 можна завантажити за посиланням.

Як повідомлялося раніше, наказом ДП «УкрНДНЦ» №494 від 28.12.2017 року чинність ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2006 та поправки №1 до нього скасовувалася з 30.11.2020 року.

Процедура сертифікації насіння стала простішою

Постанову “Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал”, яка приводить процедуру сертифікації насіння до міжнародних вимог, ухвалив Уряд 2 грудня 2020 року.

Про це повідомила прес-служба Мінекономіки України.

Постанова, зокрема, передбачає:

  • збільшення терміну дії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння (на насіння овочевих культур, насіння соняшнику та насіннєву картоплю);
  • визначення відсотку насіння, яке підлягатиме ділянковому (ґрунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю;
  • скасування норми щодо подання завірених перекладів документів на імпортоване насіння;
  • спрощення процедури подання документів до органу сертифікації виробникам категорії добазового насіння (розсадників випробування та розсадників розмноження).

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький пояснив, що документ врегульовує розбіжності, які виникають під час проведення сертифікації насіння, спрощує процедуру сертифікації, знижує фінансове навантаження на суб’єктів господарювання та забезпечує наявність на ринку насіння високої якості

Як повідомлялося, науково-випробувальна лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» проводить випробування зерна за показниками безпечності. Докладніше – за посиланням Випробування зерна у Чернігові

Вітаємо з професійним святом!

Шановні колеги! Вітаємо зі святом!

Шановні колеги!

Прийміть наші щирі вітання   з професійними святами:  Днем працівників стандартизації та метрології і Всесвітнім днем стандартів!

Бажаємо вам могутнього здоров’я і невичерпної енергії в роботі на благо держави і кожного її громадянина.

Нехай життя дарує Вам радість і достаток!

Хай завжди над Вашим домом синіє мирне небо, а праця, в яку Ви вкладаєте душу, приносить визнання і повагу земляків!

З повагою, від імені колективу ДП “Чернігівстандартметрологія”

генеральний директор

Валентин Бакуменко

 

Нові національні стандарти. Накази вересня 2020

Національний орган стандартизації своїми наказами у вересні затвердив низку національних стандартів, гармонізованих з міжнародними.

Повний текст наказів від 2 вересня поточного року можна переглянути за посиланнями:

Нові національні стандарти наберуть чинності у березні та квітні 2021 року

Хто переміг у конкурсі «Кращий товар Чернігівщини»-2020?

ФОП Вовнянко зі своєю продукцією

Комісія визначила переможців щорічного конкурсу «Кращий товар Чернігівщини». У 2020 році почесну відзнаку отримали 13 видів продукції.

Переможцями стали

у номінації «Продовольчі товари»:

  • масло солодковершкове «Екстра» 82,5% жиру та молоко сухе незбиране 26,0% жирності вищого ґатунку виробництва ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла»;
  • хліб «З льоном» подовий (нарізаний скибками) ТОВ «НіжинХліб»;
  • хліб «по-Білоруськи» житньо-пшеничний подовий, нарізаний, 0,400 кг ТОВ «Наша булочка»;
  • вершки пастеризовані 35% жиру, сир твердий «Російський» 50% жиру та сметана 21% жиру ПрАТ «Куликівське молоко»;
  • напої медові «Меди питні «Сокиринські» з липового меду, з квіткового меду та терену, з квіткового меду та айви ФОП ВОВНЯНКО М.І.;
  • сир напівтвердий «Гауда» 50% жиру ПСП «Пісківське»

у номінації «Непродовольчі товари»:

  • м’яконабивна іграшка «Ведмедик Теді 025» ПП «Копиця»;
  • причіп вантажний до легкового автомобіля ТОВ «Кияшко».
Переможці конкурсу “Кращий товар Чернігівщини”

Учасниками у категорії «Новинка року» стали 5 товарів:

  • хліб «З льоном» подовий (нарізаний скибками) виробництва ТОВ «НіжинХліб»;
  • йогурти натуральні питні «Полуниця», «Чорниця», «Яблуко-Чіа», сир твердий «Радомер» 50% жиру ПрАТ «Куликівське молоко».

Крім того, учасниками стали:

  • хліб «по-Прибалтійськи», хліб «Пушкарівський», хліб «РИЗЬКИЙ», хліб «по-Фінськи» виробництва ТОВ «Наша булочка»;
  • масло селянське солодковершкове 73% жиру, масло солодковершкове «Екстра» 82,5% жиру, сир кисломолочний 9% жиру ПрАТ «Куликівське молоко»;
  • печиво «Вершкове», ковбаса напівкопчена «Краківська» вищого гатунку, ковбаса варено-копчена «Президентська» вищого гатунку, борошно пшеничне вищого ґатунку ПСП «Пісківське»;
  • м’яконабивна іграшка «Слон-001» ПП «Копиця».

Як повідомлялося, конкурс «Кращий товар Чернігівщини» щорічно проводить Департамент розвитку економіки та сільського господарства ОДА. Фахівець ДП «Чернігівстандартметрологія» увійшов до числа членів конкурсної комісії заходу.

Як у Європі. Україна оновлює норми допустимої кількості шкідливих речовин у продуктах

Оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах затвердило своїм наказом Міністерство охорони здоров’я.

У документі йдеться про нові вимоги щодо вмісту свинцю, нітратів, мікотоксинів, металів, ртуті тощо у продуктах харчування.

Правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006, який діє в Європі вже понад 14 років і довів свою ефективність.

Наказ МОЗ №1238 зареєстровано в Міністерстві юстиції 21 липня 2020 р. за № 684/34967. Він набуде чинності через півроку з дня офіційного опублікування, тобто вже 4 лютого 2021 року. Проте для окремих показників встановлено більш тривалий перехідний період – 3 роки.

Введення оновлених норм, їх гармонізація з правилами країн ЄС дозволить, на переконання бізнесу, усунути торгівельні бар’єри, налагодити більш широку міжнародну співпрацю.  Повний текст Наказу МОЗ можна переглянути за посиланням http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE34967.html