Новий стандарт на системи управління безпечністю харчових продуктів

Із 1 грудня 2019 року в Україні набрав чинності новий національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюгу».

Про це повідомила начальник відділу стандартизації та систем управління ДП «Чернігівстандартметрологія» Тетяна Федченко.

«Національний стандарт ухвалений наказом Національного органу стандартизації № 340 від 31 жовтня 2019 року», – сказала вона.

Цим же наказом із 01 липня 2021 року скасовується чинність стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT). Перехідний період необхідний, аби підприємства встигли ознайомитися з вимогами стандарту, підготувати потрібні документи та адаптувати виробництво.

Крім того, наказом № 340 в Україні вперше ухвалено низку стандартів, що окреслюють

програми-передумови безпечності харчових продуктів, а також вимоги до органів, що забезпечують аудит і сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів:

– ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюгу – На заміну ДСТУ ISO 22000:2007;

– ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 (ISO/TS 22002-1:2009, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 1. Виробництво харчових продуктів – Вперше;

– ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019 (ISO/TS 22002-2:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування – Вперше;

– ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019 (ISO/TS 22002-3:2011, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 3. Сільське господарство – Вперше;

– ДСТУ ISO/TS 22002-4:2019 (ISO/TS 22002-4:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво паковання для харчових продуктів – Вперше;

– ДСТУ ISO/TS 22002-6:2019 (ISO/TS 22002-6:2016, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 6. Виробництво кормів і харчових продуктів для тварин – Вперше;

– ДСТУ ISO/TS 22003:2019 (ISO/TS 22003:2013, IDT) Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що забезпечують аудит і сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів – На заміну ДСТУ-П ISO/TS 22003:2009.

Чинність попереднього стандарту ДСТУ-П ISO/TS 22003:2009 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що здійснюють аудит та сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів (ISO/TS 22003:2007, IDT) втрачається з 1 липня 2021 року.

Переглянути повний текст наказу № 340 можна за посиланням.

Угода АСАА: що вона дасть економіці?

Угода АСАА

Чернігівські фахівці взяли участь у вебінарі на тему: «Угода АСАА: крок назустріч».

Про хід заходу повідомив генеральний директор державного підприємства

«Чернігівстандартметрологія» Валентин Бакуменко.

Угода АСАА (її ще називають «промисловим безвізом») – це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській, що дозволить виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може тримати цей сертифікат.

Передбачається, що дія Угоди охопить як мінімум п’яту частину українського експорту і з часом її сфера буде розширюватися.

Підписання та набрання чинності Угоди входить до пріоритетних завдань Уряду України на 2020 рік.

«Вебінар, організований Міністерством економіки, мав на меті аналіз поточного стану підготовки до «оціночної місії» європейської сторони, яка передує укладанню Угоди АСАА, обговорення перебігу організаційних робіт з розвитку необхідної інфраструктури,» – пояснив Валентин Бакуменко.

На запитання учасників заходу відповіли представники Мінекономіки та галузевих підприємств.