Чи є ГМО в зерновій продукції? Перевіряють у Чернігові

Науково-випробувальна лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» розпочала проведення  випробувань із визначення генетично модифкованих організмів у зерновій продукції – повідомила начальник лабораторії Наталія КОНОВЕЦЬ.

Які саме випробування пропонує чернігівське підприємство?

– Питання випробувань із визначення ГМО у зерновій продукції стоїть давно і дуже гостро, – наголосила пані Наталія. – Замовниками даної послуги є передусім агротрейдери області та виробники зерна.

Лабораторія ДП «Чернігівстандартметрологія» проводить випробування сої, ріпаку, кукурудзи, люцерни, насіння цукрового буряку, насіння бавовни та інше.

Випробування проводиться якісним та кількісним методом, лабораторія атестована на технічну компетентність та незалежність відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 в Національному агентстві з акредитації України.

Чому випробування настільки важливі?

– Поява генетично модифікованих рослин дозволила вирішити багато проблем: вони дають високі врожаї, що гарно зберігаються, стійкі до хвороб, гербіцидів, не вражаються шкідниками. Проте широке застосування ГМО небезпечне, оскільки їхній вплив на здоров’я людей і навколишнє середовище достеменно не досліджений, – пояснила Наталія Коновець.

Обмеження чи й повну заборону вирощування ГМО рослин встановлює законодавство багатьох країн.

В Україні, зокрема, діє Закон від 31 травня 2007 року №1103-V «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Відповідно до нього, вирощування ГМО у відкритій системі заборонено, допоки дані рослини не пройдуть державну реєстрацію, а до цього – використовувати їх можна тільки з метою апробації конкретного ГМО на дослідних ділянках.

Лише випробування в лабораторії допоможе визначити, чи не є насіння або зернові культури генетично модифікованими, а отже – можуть безперешкодно вирощуватися, продаватися, експортуватися.

– Запрошуємо до співпраці підприємців, агротрейдерів, фермерів, – наголосила Наталія Коновець.