Робота обласної дегустаційної комісії

У науково-випробувальній лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» постійно діє обласна дегустаційна комісія.

Обласна дегустаційна комісія була створена з метою посилення захисту прав споживачів, недопущення виробництва і реалізації продукції небезпечної для життя і здоров’я громадян, на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та ДСТУ 3946-2000 «Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення».

Комісія є спеціальним дорадчим органом Чернігівської обласної державної адміністрації.

Основні цілі в діяльності Обласної дегустаційної комісії:

– ухвалення рішення про поставлення нових видів продукції на виробництво;

– підтримка товаровиробника Чернігівської області;

– насичення споживчого ринку області якісними товарами;

– захист споживачів від неякісних товарів.

Дегустація – це сенсорне досліджування, опис, оцінка і класифікація.

Обласна дегустаційна комісія проводить засідання один раз на місяць.

До складу обласної дегустаційної комісії входять спеціалісти ДП «Чернігівстандартметрологія», головного управління Держсанепідслужби у Чернігівській області, інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернігівській області, а також виробництв області (ПАТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла», ВАТ «Чернігівський молокозавод», ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат» та інші), які мають необхідні знання властивостей продукції, що дегустується, щоб кваліфіковано дати оцінку за органолептичними показниками.

Комісія працює на базі ДП “Чернігівстандартметрологія”.

Обласна дегустаційна комісія проводить дегустацію м’ясної, молочної, рибної, хлібобулочної, кулінарної продукції, безалкогольних напоїв та ін.

Порядок проведення дегустації нових видів продукції

Дегустація нових видів продукції проводиться згідно ДСТУ 3946-2000 “Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення”.

Замовник подає заявку на проведення дегустації з комплектом документів:

– проекти технологічної документації (рецептури, технологічні інструкції тощо);

– протоколи випробувань продукції (якщо є);

– пояснювальна записка.

На засідання комісії замовник представляє зразки нової продукції в кількості, яка визначається у положенні про дегустаційну комісію.

Після проведення дегустації замовнику видається затверджений акт (протокол) засідання обласної дегустаційної комісії в відповідності до ДСТУ 3946-2000, який є основою для кінцевої реєстрації рецептури та технологічної інструкції.

З питань проведення дегустації звертатися у випробувальну лабораторію за телефоном (0462) 69-16-63

email: troino@cherncsm.com.ua

Секретар обласної дегустаційної комісії, провідний хімік –

Світлана ТРОЙНО