Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні
Випробувальна лабораторія промислової продукції




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Випробувальна лабораторія промислової продукції

Остання новина

Новини нормативної документації грудня

Уже з початку 2019 року, в Україні наберуть чинності нові стандарти на устатковання

Останнє фото


Останнє питання

Альона

Доброго дня. У вас можна дізнатися чи підлягають швейні машинки з електронним дви


Червоне – то любов… Як вибрати якісну ікру
Червона ікра давно і міцно обіймає своє місце на святковому столі. Вона і прикраса, і смачна закуска в бутербродах, і частина вишуканих салатів. Коштує делікатес недешево. Тож як вибрати насправді якісну і смачну ікру, що не розчарує господарів та гостей?
На всі запитання споживачів відповіла начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

Вагова ікра: переваги і недоліки

Супермаркети зазвичай пропонують два основні види ікри: у банках і вагова. І та, і інша мають свої переваги та недоліки.

Вагову ікру можна розгледіти ще до покупки. Якісний продукт має однорідний колір, без плівок та згустків крові. Ікринки правильної форми, цілі, не склеєні. Вони пружні та мають ледь вологу поверхню.

Але! Відповідно до ГОСТу, ікра обробляється і закатується у банки протягом місяця після вилову риби. На вагу продається продукт, який чомусь не встигли переробити. У такому вигляді ікра може реалізовуватись іще 4 місяці.
Риба нереститься влітку, у липні-серпні.
Отже, перед Новим роком вагова ікра уже «на межі» свого терміну придатності. Аби продовжити час її «життя», виробники можуть додавати до продукту консерванти.

До того ж вимоги до умов зберігання ікри досить суворі, адже термічна обробка до неї не застосовується. Тому варто купувати ваговий делікатес лише у магазинах, що забезпечують належний температурний режим до своїх товарів.

Червона ікра у банках – вибираємо якісну

Перед придбанням ікри у металевих банках перш за все треба уважно розглянути упаковку.
Чи немає здутості? Її наявність свідчить про присутність у продукті шкідливої мікрофлори.

Яка інформація міститься за маркуванні? Це перш за все нормативний документ, відповідно до якого виготовлено товар: ГОСТ (у продукції з Росії) або ТУ (українська розфасовка). Вітчизняна ікра виготовляється переважно із розмороженої сировини. Вона значно дешевша за імпортну, але програє за смаковими якостями.

На кришці банки є цифри, нанесені видавлюванням або лазерним друком. Будьте уважні! Напис на справжній заводській упаковці наноситься видавлюванням зсередини, тобто випуклий. Перший ряд чисел – дата виробництва (день, місяць, рік).

Вибираючи ікру, обов’язково візьміть банку в руки і потрусіть. Має бути відчутний «рух» продукту всередині, але у жодному разі не «хлюпання». Такий звук свідчить про надто рідку консистенцію ікри, її консистенцію «кашки».

Якщо жодних рухів продукту в банці немає, значить, делікатес надто сухий. Він також не порадує смаком.

Оптимальним варіантом стане придбання ікри у скляній ємності. Вона поєднує позитивні характеристики баночного і вагового продукту: видима перед покупкою і закатана майже одразу після видобуття.

Обережно, заборонені консерванти!

Важливий критерій вибору – склад делікатесу, який зазначається на упаковці.
Недобросовісні виробники можуть додавати до ікри рослинну олію, аскорбінову кислоту та інші консерванти.

Якщо на маркуванні у списку інгредієнтів є консервант Е239 (уротропін), такий продукт не рекомендовано до вживання! Дану речовину заборонили у Росії ще у 2009 році, визнавши її небезпечною для здоров’я.

Уротропін в організмі людини розпадається, утворюючи токсичні речовини. При частому вживанні вони можуть уразити зір, нирки, нервову систему та печінку.
Ікру з уротропіном можна відрізнити і на смак – вона дещо гіркувата.

Крім того, варто зважити банку у магазині. Досить часто виробники «економлять» десяток грамів.

Бажаю тільки вдалих покупок і нехай делікатес порадує своєю якістю та смаком!

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»