Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Подовжено чинність ДСТУ на безалкогольні напої

Національний орган стандартизації своїм наказом продовжив чинність національно

Останнє фото


Останнє питання

Михайло

Чи приймають у Вас на повірку безпосередньо від населення побутові лічильники го


Шампанське буває різне: солодке і сухе, якісне й не дуже…
Новий рік – свято, яке ми не уявляємо без келиха шампанського. Які б кризи не вирували навколо, символ чарівної ночі лишається незмінним.
Усі шампанські вина можна розділити на декілька категорій – пояснила начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

Звідки напій?
Традиційне шампанське почали виробляти у французькій провінції Шампань. Звідси і назва напою.

Шампанське може бути білим, рожевим та червоним.

Біле виготовляють бродінням світлих сортів винограду, червоне – із темних сортів, причому використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору і дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного і білого виноградів (купаж), або – поєднанням уже готового виноматеріалу.

Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до 3 років, на етикетці обов’язково вказується термін витримки, ставиться відповідна помітка. Традиційне шампанське коштує недешево.

У Радянському Союзі свого часу освоїли новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях. Протягом 26 днів у них відбувається бродіння у прискореному режимі. При цьому дещо страждають смакові і ароматичні властивості, залишається незначний дріжджовий присмак.

Чи часто нас дурять?
Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення "до кондиції" використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.

Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, "на око" подібні підміни виявити неможливо.

За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі – насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевими шипучими.

Покупці люблять солоденьке
За вмістом цукру шампанські вина бувають дуже різними: від "солодкого" (8% цукру) – до брюту (0,3%).
Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське. Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме він найповніше відбиває майстерність і талант виробників.

Великим попитом користуються і червоні шампанські вина. Вони мають дуже святковий колір і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує вітчизняне "Артемівське".

Курс - на зелену пляшку!
Вважається, що шампанське з корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.
Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і винятково зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите у білу прозору пляшку.

Купуючи шампанське у супермаркеті, зверніть увагу, за яким нормативним документом виготовлений напій (ДСТУ, ТУ). Зважайте і на віддаленість підприємства-виробника від місця вирощування винограду: чим ближче вони розміщені, тим менша ймовірність придбати фальсифікат.

Перед покупкою добряче струсніть пляшку, так, щоб утворилася піна. В якісному продукті вона обійме весь доступний простір.

Додатково перевірити якість шампанського можна і безпосередньо за святковим столом. Для цього варто просто кинути в бокал ягоду винограду або шматочок шоколаду. Якщо вони швидко вкриються пухирцями – напій справжній.

Вміла готувати – а чи вміла подавати?
Шампанське зазвичай подають у високих вузьких бокалах. Вони так і називаються «бокали для шампанського». У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж саме у таких бокалах шампанське чудово виглядає, сяючи від самого денця до вінець.

Гарні сорти шампанського «грають» у бокалі протягом кількох годин. Тобто весь цей час бульбашки тонкою цівкою піднімаються з дна.

Ігристі вина охолоджують, але не заморожують. Ідеальна температура подачі 6... 10 градусів.
А от відкриття "по-гусарськи" фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що "бахнуло", вилітає надто багато вуглекислого газу.

Шампанське – вимогливий напій щодо страв, які з ним вживаються. Сухе та напівсухе краще пасуватиме до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або других страв з риби, курки, кроля.
У Європі до шампанського прийнято ставити на стіл сир.

До солодкого ігристого вина подають десерти: морозиво, бісквіти, фрукти.

Прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"