Усі шампанські вина можна розділити на декілька категорій – пояснила начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.
Звідки напій?
Традиційне шампанське почали виробляти у французькій провінції Шампань. Звідси і назва напою.
Шампанське може бути білим, рожевим та червоним.
Біле виготовляють бродінням світлих сортів винограду, червоне – із темних сортів, причому використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору і дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного і білого виноградів (купаж), або – поєднанням уже готового виноматеріалу.
Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до 3 років, на етикетці обов’язково вказується термін витримки, ставиться відповідна помітка. Традиційне шампанське коштує недешево.
У Радянському Союзі свого часу освоїли новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях. Протягом 26 днів у них відбувається бродіння у прискореному режимі. При цьому дещо страждають смакові і ароматичні властивості, залишається незначний дріжджовий присмак.
Чи часто нас дурять?
Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення "до кондиції" використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.
Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, "на око" подібні підміни виявити неможливо.
За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі – насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевими шипучими.
Покупці люблять солоденьке
За вмістом цукру шампанські вина бувають дуже різними: від "солодкого" (8% цукру) – до брюту (0,3%).
Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське. Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме він найповніше відбиває майстерність і талант виробників.
Великим попитом користуються і червоні шампанські вина. Вони мають дуже святковий колір і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує вітчизняне "Артемівське".
Курс - на зелену пляшку!
Вважається, що шампанське з корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.
Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і винятково зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите у білу прозору пляшку.
Купуючи шампанське у супермаркеті, зверніть увагу, за яким нормативним документом виготовлений напій (ДСТУ, ТУ). Зважайте і на віддаленість підприємства-виробника від місця вирощування винограду: чим ближче вони розміщені, тим менша ймовірність придбати фальсифікат.
Перед покупкою добряче струсніть пляшку, так, щоб утворилася піна. В якісному продукті вона обійме весь доступний простір.
Додатково перевірити якість шампанського можна і безпосередньо за святковим столом. Для цього варто просто кинути в бокал ягоду винограду або шматочок шоколаду. Якщо вони швидко вкриються пухирцями – напій справжній.
Вміла готувати – а чи вміла подавати?
Шампанське зазвичай подають у високих вузьких бокалах. Вони так і називаються «бокали для шампанського». У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж саме у таких бокалах шампанське чудово виглядає, сяючи від самого денця до вінець.
Гарні сорти шампанського «грають» у бокалі протягом кількох годин. Тобто весь цей час бульбашки тонкою цівкою піднімаються з дна.
Ігристі вина охолоджують, але не заморожують. Ідеальна температура подачі 6... 10 градусів.
А от відкриття "по-гусарськи" фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що "бахнуло", вилітає надто багато вуглекислого газу.
Шампанське – вимогливий напій щодо страв, які з ним вживаються. Сухе та напівсухе краще пасуватиме до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або других страв з риби, курки, кроля.
У Європі до шампанського прийнято ставити на стіл сир.
До солодкого ігристого вина подають десерти: морозиво, бісквіти, фрукти.
Прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"