Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Про ухвалення національних нормативних документів

З нового, 2019, року наберуть чинність національні нормативні документи (ДСТУ) на бі

Останнє фото


Останнє питання

Світлана

добрий день.Чи проводите ви повірку теплового лічильника і скільки це коштує?


Сир чи «cирний продукт»? Як відрізнити смакоту від підробки
Давно минули ті часи, коли асортимент сирів вичерпувався двома-трьома найменуваннями. Сьогоднішні вітрини супермаркетів рясніють десятками видів молокопродуктів. Відрізняються вони і за смаком, і за характеристиками.
Як же відрізнити справжній сир від так званого «сирного продукту»? Поради споживачам дає начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства «Чернігівстанадартметрологія» Наталія Коновець.

У чому різниця?

Натуральний твердий сир від «сирного продукту» відрізняється за складом.

Справжній продукт містить тільки молоко, сичужні ферменти (або їх аналоги, створені штучно), кисломолочні закваски, сіль і хлористий кальцій, що покращує згортання. Всі ці інгредієнти швидко засвоюються організмом людини. Саме тому сир – чудова складова здорового раціону. Зокрема, для вегетаріанців він є джерелом білку і успішно заміняє м’ясо.

А от сирний продукт таких корисних властивостей не має, оскільки на сир він схожий лише зовні та за смаком. Реально ж він містить не більше 20% молока. Все інше – білки і жири рослинного походження, передусім дешева пальмова і кокосова олія. Як показали дослідження, часте споживання таких олій викликає холецистит, ожиріння, атеросклероз та інші захворювання.

Як же бути покупцю?

Аби відрізнити сир від «продукту», варто уважно вивчити склад товару на маркуванні. Там не має бути жодних рослинних жирів, тільки молочні.

Можна орієнтуватись на ціну, адже немолочні інгредієнти коштують значно дешевше, що позначається на кінцевій вартості.

Якщо ж продукт уже розфасований та загорнутий у плівку, тобто прочитати склад неможливо, споживач може покладатися тільки на власний досвід і спостережливість.

На що звернути увагу?

- Колір. Він має бути природного жовтуватого відтінку і рівномірним. Надто яскраве забарвлення свідчить про присутність штучних барвників.

- Форма і розташування дірочок. У справжнього сиру вони правильної форми з гладенькими краями, розподілені рівномірно по всьому шматочку. Якщо дірочки в центральній частині крупніші, а ближче до країв – дрібні, значить, йдеться не про натуральний молокопродукт.

- Кірка сиру не повинна мати тріщин і нальоту. Їх присутність свідчить про неправильне зберігання харчового продукту.

- Консистенція і вміст вологи. Трішки притисніть шматочок пальцями. З’явилась і витікає рідина? Варто відмовитись від покупки, цей «сир» точно має у своєму складі рослинні олії.

Уже вдома можна провести ще одне нескладне випробування. Тонку скибочку сиру кімнатної температури зігніть під прямим кутом. Якісний продукт при цьому не тріскається. Якщо ж перед вами дешева суміш пальмової олії, сухого молока і барвників, вона крихка і зминається.

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»