Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Лляна олія – давній слов’янський секрет здоров’я

Які олії ми вживаємо щодня? Соняшникову, час від часу, можливо, оливкову. Вимушено

Останнє фото


Останнє питання

Сергій

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи потріб


Вибираємо якісне. Як відрізнити натуральне вершкове масло?
Вершкове масло – смачний та корисний продукт. Воно містить вітаміни А, В, С, D та Е, які роблять шкіру пружною, зміцюють м’язи і скелет. Звісно, такий позитивний ефект має тільки справжнє, якісне масло. І хоча на полицях супермаркетів ми бачимо десятки найменувань цього продукту, вибрати натуральний буває важко. Як це зробити – радить начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.
Вибір у магазині
Перед покупкою слід уважно прочитати склад продукту. Він має містити всього два інгредієнта: вершки та цільне молоко. Жодних інших жирів чи добавок.

Крім того, варто зважати на вартість товару: справжнє натуральне масло не може коштувати надто дешево.

Зріз якісного продукту блискучий і рівний, без видимих прошарків. На дотик вершкове масло тверде, колір має близький до білого. Жовтуватий відтінок, як правило, надають барвники.
Не має справжнє масло і явно вираженого запаху.

Домашні перевірки
Точний склад харчового продукту можна встановити тільки у спеціально обладнаній лабораторії. Проте існує кілька нескладних побутових способів перевірити натуральність вершкового масла.

- Відрізати невеличкий шматочок і залишити при кімнатній температурі приблизно на годину. Справжній молочний продукт стане м’яким і збереже форму. Спред же (тобто молочно-рослинна суміш) розтечеться по тарілці.

- Помістити придбане масло у морозилку, а потім - розрізати. Натуральне буде кришитись і відколюватись шматочками. При таненні на його поверхні не виникає крапель рідини.

- Кинути шматочок продукту у киплячу воду. Вершкове масло швидко розтає без осаду, розтікається по поверхні блискучими жовтими крапельками. А от спред плаватиме у гарячій воді, практично не змінюючись.

- На пательні якісне масло з вершків також розтоплюється рівномірно, без піни і виділення води.

Скільки масла потрібно для здоров’я?

Вершкове масло містить надзвичайно корисні жирні кислоти, у тому числі незамінні. Дуже важливою є олєїнова мононасичена кислота, яка чинить позитивний вплив на волосся та шкіру.
Саме тому натуральний продукт використовують і в народній медицині, і в косметології.

Крім того, масло є джерелом мінералів: кальцію, марганцю, калію, заліза, цинку, магнію і багатьох інших.

Хоча дієтологи застерігають: вершковий делікатес є дуже калорійним! Тому споживати його треба обмежено, не перевищуючи кількість у 50 грамів на день.

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»