Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Лляна олія – давній слов’янський секрет здоров’я

Які олії ми вживаємо щодня? Соняшникову, час від часу, можливо, оливкову. Вимушено

Останнє фото


Останнє питання

Сергій

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи потріб


Як правильно вибрати морозиво?
Найулюбленіші ласощі не лише малят, але і дорослих – морозиво. Воно покращує настрій і перемагає спеку. Але, стоячи перед холодильником з величезним вибором цього продукту, досить складно зорієнтуватися. Яке ж морозиво найкраще?
Про критерії вибору смачнючого продукту розповідає начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП "Чернігівстандартметрологія" Наталія Коновець.

"Е-шки" – безпечні чи ні?

Причин роздумувати над вибором морозива, на жаль, немало. Так звані "Е-шки" – харчові добавки – значною мірою впливають на наше ставлення до того чи іншого продукту. Згадуємо, що у радянські часи про жодні "Е" і не підозрювали…Проте не всі "Е-шки" небезпечні.
Найчастіше у морозиво додають цілком безневинні "Е"-добавки:
Е-163 – екстракт виноградної шкірки
Е-160А – бета-каротин
Е-100 – природний трав’яний барвник
Е-440 – яблучний пектин.
Як бачимо, добавки цілком натуральні і не несуть загрози. Набагато більше шкоди спричиняє кокосова або пальмова олія, що міститься у складі морозива та негативно впливає на нашу печінку.

Що означає напис "ДСТУ"?

Вибираючи морозиво, варто шукати абревіатуру ДСТУ (Державний стандарт України). Якщо на упаковці зазначено ДСТУ 4733:2007, то у такому морозиві не повинно бути рослинних олій.
Коли ж на упаковці фігурує напис ДСТУ 4735:2007, це означає, що виробники можуть додавати у морозиво рослинні олії.

Обережно – кристали льоду!

Досить часто, відкривши пачку, бачимо: морозиво та упаковка вкриті гострими кристаликами льоду. Це не дуже добре і свідчить: продукт не раз був розморожений, а потім знову заморожений. У результаті відбулося розшарування, при якому вода перетворилася на крижинки.
Не чекайте яскравого смаку від такого морозива. Його якість, на жаль, втрачена.

Рецепт вибору морозива

Найпростіший рецепт вибору натурального морозива такий: вивчаємо склад продукту на етикетці. За правилами складання списку інгредієнтів, вони пишуться у порядку зменшення. Тобто першим іде той, якого в морозиві найбільше. І це має бути молоко та цукор.
Якщо ж у списку спочатку іде вода, потім цукор, рослинні жири, а вже далі "сухі молочні продукти" – це що завгодно, але не справжнє морозиво!

Показовим є і танення холодних ласощів. Якщо перед вами дійсно морозиво з молока, то при підвищенні температури воно розтане, стікаючи донизу і перетворюючись в однорідну калюжку.
Неякісний же продукт поводиться зовсім не так. Він, перебуваючи довгий час поза морозилкою, лишається грудкою, осідає на стінках посудини або ж висихає у вигляді клейко-пінистої маси.
Крім того, холодні ласощі достойної якості при кімнатній температурі не повинні розшаровуватись на воду і порошкоподібну масу. Якщо це сталося – не варто випробовувати на міцність власне здоров’я та куштувати сумнівний товар.

І ще одне важливе питання: не забувайте, що морозиво – не просто смачний десерт, але і досить-таки калорійний продукт харчування. Тому не слід зловживати їм, якщо хочете зберегти стрункість.

Інна ОЛЕШКО, прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"