Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Лабораторія промислової продукції
Конкурси




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2018 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Лабораторія промислової продукції

Остання новина

Випробувальна лабораторія промислової продукції акредитована!

Випробувальна лабораторія промислової продукції ДП «Чернігівстандартметрологі

Останнє фото


Останнє питання

Сергій

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи потріб


Лляна олія – давній слов’янський секрет здоров’я
Які олії ми вживаємо щодня? Соняшникову, час від часу, можливо, оливкову. Вимушено їмо пальмову – її використовують у кондитерських виробах, морозиві тощо. Між тим, здавна у нашому Поліссі вирощували льон, чавили лляну олію. І досі учені відводять їй гідне місце у харчуванні. Лляна олія допомагає попередити хвороби і позбутися них.
Про особливості лляної олії розповіла начальник науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

Як отримують лляну олію
Справжню корисну лляну олію отримують так званим способом холодного віджиму. Насіння пресують при температурі не вище 45 градусів. Тільки так зберігаються усі біологічно активні речовини, вітаміни, ненасичені жирні кислоти.
Найцінніше у лляній олії – поліненасичені жирні кислоти: лінолинова (ОМЕГА-3) і лінолева (ОМЕГА-6).
Ці речовини організм людини не синтезує, тому вони називаються незамінними. Без балансу ОМЕГА-6 і ОМЕГА-3 не буває нормального обміну речовин. ОМЕГА-6 містять і інші олії: соняшникова, гірчична, оливкова. А от ОМЕГА-3 є лише у риб’ячому жирі та у лляній олії. Причому у лляній олії корисної речовини удвічі більше, ніж у риб’ячому жирі.

Чим корисні ОМЕГА-3 та ОМЕГА-6
Учені дослідили: ескімоси у Гренландії майже не хворіють на серцево-судинні недуги. Дуже рідко страждають від артритів, ожиріння, цукрового діабету та навіть від раку. Чому, адже вони вживають багато жирів?
А тому, впевнені дослідники, що ескімоси харчуються переважно рибою, багатою на ОМЕГА-3.
Ще 15 років тому фахівці довели, що у людей з високим змістом у крові ОМЕГА-3 ризик розвитку інсульту знизився на 37%. Завдяки корисній речовині у крові не утворюються небезпечні згустки, які можуть призвести до закупорки і розривів судин мозку.
Але у першу чергу, кажуть учені, ОМЕГА-3 потрібна хворим на цукровий діабет.
ОМЕГА-3 допомагає відновитися після інфаркту міокарда, перешкоджає закупорюванню судин (антисклеротична дія), зміцнює імунітет.
Існують лікарські препарати з ОМЕГА-3 - капсули. Але вони, навіть вітчизняного виробництва, коштують недешево.
Лляна ж олія – це те, що здавна допомагало нашим пращурам бути здоровими та сильними.
Особливо важливо вживати лляну олію жінкам, передусім вагітним. ОМЕГА-3 бере участь у формуванні мозку дитини. А у жінок – служить для профілактики раку молочної залози, відновлює гормональний баланс, робить красивішою шкіру та волосся.
Зараз модно захоплюватися дієтами. І відмовлятися у першу чергу від жирного та вуглеводів. Але не можна радикально обмежувати себе у жирах – застерігають лікарі! Набагато корисніше перебудувати свій раціон так, щоб віддавати перевагу ненасиченим жирам.

Як вживати лляну олію
Лляна олія зберігається порівняно недовго – до 8 місяців. І лише у темному прохолодному місці, можна навіть у замороженому вигляді.
Смажити на ній не можна, набагато корисніше вживати холодною для заправки салатів, вінегретів, каш, вареної картоплі.
Лляну олію можна змішувати зі сметаною, у різних соусах.
Один із найкорисніших рецептів – лляна олія із сиром та зеленню.
Всього 1-2 столові ложки лляної олії щодня забезпечують потребу у ненасичених жирних кислотах.

Дорого. А чи якісно?
На державному підприємстві "Чернігівстандартметрологія" працює науково-випробувальна лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини. Вона проводить перевірки за показниками безпеки для життя і здоров’я людини.
Дані випробування дуже потрібні сьогодні. Адже, купуючи досить недешеву лляну або оливкову олію, споживач має бути впевненим: вона відповідає вимогам стандартів і не містить сторонніх домішок.

Підготувала прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"