Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні
Випробувальна лабораторія промислової продукції




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2019 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Випробувальна лабораторія промислової продукції

Остання новина

Не проста, а золота! Готуємо безпечну курятину

І смачна, і корисна курятина давно визнана частиною не тільки здорового, а й дієти

Останнє фото


Останнє питання


Нарешті! Незабаром споживачі одержать чітку інформацію про продукти
Чіткі та зрозумілі правила надання споживачам інформації про харчові продукти незабаром з’являться в Україні.
Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Таким чином держава адаптує своє законодавство про маркування харчових продуктів до чинного у ЄС.

Законопроект установлює вимоги до обсягу, змісту та форми даних, які має одержати споживач. Причому йдеться не тільки про етикетку харчового продукту. Поняття «маркування» замінюється більш об’ємним визначенням «інформація про продукт».
Документ охоплює також сферу закладів громадського харчування, дистанційний продаж, тобто всі можливі способи придбання продуктів.

Частину вимог нового законопроекту містять і нині діючі нормативні документи, зокрема, ст. 39 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №771,Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів (наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.10.10 №487), національний стандарт України «Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила» (ДСТУ 4518-2008). Проте є і чимало нововведень.

Нові вимоги законопроекту

Документ вимагає надання споживачу повної та достовірної інформації про харчовий продукт, на основі якої той має вирішити, чи хоче його придбати.

Інформація обов’язково має бути правдивою, точною та зрозумілою для покупця. Зокрема, забороняється вводити споживача в оману, приписуючи продукту властивості профілактики або лікування хвороб. Дана норма стосується не тільки позначок на етикетці, але і реклами та дистанційного продажу.
Наприклад, розповсюдженою є ситуація з м’ясними та рибними продуктами. Часто їхня упаковка вводить в оману зображенням цілих шматків м’яса або риби, насправді ж товар складається зі шматків з харчовими добавками, з’єднаних іншими інгредієнтами. Законопроект виключає таке введення споживача в оману. За ним, на упаковці треба зазначати «сформоване зі шматків м’яса (риби)».

Окремі вимоги висуваються до маркування напоїв, які містять етиловий спирт кількістю понад 1,2% об’ємних одиниць.

Написи мають бути розбірливими, легкодоступними (знаходитись на видному місці), не приховуватись за іншим текстом або зображенням. Якщо товар продається дистанційно (через інтернет-мережу), то інформація повинна бути доступною споживачу до моменту придбання харчового продукту.

Обов’язковим є зазначення
- наявності ГМО (а не відсутності генно-модифікованих організмів);
- інгредієнтів, що можуть викликати непереносимість, зокрема, алергенів.