Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні
Випробувальна лабораторія промислової продукції




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2019 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Випробувальна лабораторія промислової продукції

Остання новина

Калібрувальна лабораторія здійснила перехід на нову версію стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2017!

Калібрувальна лабораторія ДП «Чернігівстандартметрологія» підтвердила свою ком

Останнє фото


Останнє питання

Альона

Доброго дня. У вас можна дізнатися чи підлягають швейні машинки з електронним дви


Не проста, а золота! Готуємо безпечну курятину
І смачна, і корисна курятина давно визнана частиною не тільки здорового, а й дієтичного харчування. М’ясо птиці містить білок, що легко засвоюється, та мінімум жирів і холестерину. Велика кількість вітамінів, корисного для суглобів колагену, мінерали, необхідні кровоносній системи – ось далеко не повний перелік елементів, через які курятину рекомендують лікарі.
Але, на жаль, уже давно м’ясо птиці потрапляє на наш стіл не з бабусиного двору, а з птахофабрик. Прагнучи скоріше одержати більшу кількість продукції, виробники можуть додавати до кормів гормони й антибіотики.
Як убезпечити свій стіл від шкідливих домішок?

Поради споживачам дає начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

Бачити не бачиш, чути – не чуєш…
Якщо згадати, якого розміру тушки курей продавали 30 років тому, порівняти їх з теперішнім товаром на полицях магазинів, одразу стає зрозуміло: технологія вирощування помінялась докорінно.

Виробники використовують особливі корми, завдяки яким птиця росте дуже швидко, набирає м’язову масу (м’ясні породи) або несе велику кількість яєць.
Додатком до комбікормів можуть бути так звані «гормони росту». Проте, на думку дослідників, у помірній кількості вони не шкодять здоров’ю.

Інша річ – антибіотики. Мета їх вживання на птахофабриках – запобігти поширенню хвороб.

Чи є антибіотики у м’ясі? На це питання достеменно можуть відповісти тільки хіміки, провівши дослідження у лабораторії.

Ні на око, ні на смак наявність ліків визначити неможливо. Проте при частому споживанні покупці ризикують: організм «звикає» до антибіотиків, ті можуть не подіяти у випадку хвороби.

Тому дуже важливо якомога ретельніше очистити м’ясо від шкідливих речовин.

Мінус бульйон
Правило перше – не варто використовувати бульйон, якщо ви варите «магазинну» курку. При варінні майже всі токсини, небажані для організму, переходять у воду.

Так, бульйон здавна вважається цінною стравою, поживною і навіть оздоровлювальною. Проте для його приготування або ж отримання смачного супчику краще використати тушку домашньої курки чи обрати інший вид м’яса.
Ретельно чистимо!

Друге правило важливе, якщо йдеться про запікання цілої тушки. Перед приготуванням з неї треба вичистити усі внутрішні органи, гарно промити м’ясо, бажано видалити й шкірку.

Лишаємо тільки корисне
Правило третє – курятину можна на пару годин лишити у підсоленій воді, додавши сік чверті лимона. Потім злити розчин і ще раз замочити принаймні на годину.

Таке м’ясо не лише стане безпечним, позбувшись шкідливих домішок, але і швидше запечеться, матиме рум’яну скоринку.

Якщо ж використати замість звичайної води мінеральну, то курятина стане значно м’якішою.