Сфера акредитації лабораторії

Основним видом діяльності науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини є випробування продукції на відповідність нормативній документації відповідно до сфери акредитації, до якої включені такі види продукції:

– харчова, сільськогосподарська продукція та сировина:

– борошно, висівки, толокно;

– концентрати круп’яні та харчові;

– макаронні вироби;

– круп’яні продукти;

– хлібопекарські вироби;

– зерно та зернобобові;

– насіння масляничних культур;

– цукор, меляса;

– вироби кондитерські;

– продукція консервної промисловості;

– крохмальнопаточні вироби;

– продукція плодово та овочесушильної промисловості, горіхи;

– чай, кава, какао;

– овочі, фрукти, ягоди та бахчеві;

– молоко та молочна продукція;

– м’ясо, м’ясопродукти і кулінарні вироби;

– консерви м’ясні та м’ясорослинні;

– маслобойні і жирові продукти;

– риба, та продукти її переробки;

– напої безалкогольні, кваси, води мінеральні та питні газовані, сиропи; напої безалкогольні; пиво;

– вина, коньяки, спирто-горілчані вироби;

– яйця та яєчний порошок;

– мед та продукти бджільництва;

– дріжджі хлібопекарські;

– желатин, ванілін та ванільний цукор, кислота лимонна;

– сіль кухонна, оцет;

– казеїн;

– спеції та прянощі;

– кулінарні вироби, що реалізуються населенню;

– продукція громадського харчування.

Продукція випробовується за показниками якості та безпеки за такими напрямками:

визначення фізико-хімічних показників: сухі речовини, волога, зола та ін., використовуючи гравіметричний методом випробувань; вміст цукрів, вміст білку в зерні і продуктах переробки, вміст повареної солі, кислотність та ін. – титрометричним методом; нітрати, рН – потенціометричним методом; домішки у горілках та спирті – фотоколориметричним методом; загальний екстракт, сухі речовини та ін. – рефрактометричним методом, сахарози у цукрі – поляриметричним методом;

визначення токсичних елементів: свинець, кадмій, цинк, мідь, миш’як, ртуть, олово, залізо методами полум’яної атомно-адсорбційної спектрофотометрії, атомно-адсорбційної спектрофотометрії холодного пару, фотоколориметрії;

проведення випробувань хроматографічними методами: залишкові кількості пестицидів, мікотоксинів, нітрозамінів, гормональних препаратів; консервантів, наявність сторонніх жирів (немолочного походження) у молочних продуктах методами газової, високоефективної рідинної та тонкошарової хроматографії;

визначення питомої активності радіонуклідів: стронций-90, цезій-137 в продуктах харчування;

Науково-випробувальна лабораторія ДП «Чернігівстандартметрологія» проводить визначення вмісту важливих показників харчової цінності (білків, жирів, вуглеводів) у продуктах харчування, кормах, біодобавках та інш., з подальшим розрахунком калорійності (енергетичної цінності).