Основним видом діяльності науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини є випробування продукції на відповідність нормативній документації відповідно до сфери акредитації, до якої включені такі види продукції:
– харчова, сільськогосподарська продукція та сировина:
– борошно, висівки, толокно;
– концентрати круп’яні та харчові;
– макаронні вироби;
– круп’яні продукти;
– хлібопекарські вироби;
– зерно та зернобобові;
– насіння масляничних культур;
– цукор, меляса;
– вироби кондитерські;
– продукція консервної промисловості;
– крохмальнопаточні вироби;
– продукція плодово та овочесушильної промисловості, горіхи;
– чай, кава, какао;
– овочі, фрукти, ягоди та бахчеві;
– молоко та молочна продукція;
– м’ясо, м’ясопродукти і кулінарні вироби;
– консерви м’ясні та м’ясорослинні;
– маслобойні і жирові продукти;
– риба, та продукти її переробки;
– напої безалкогольні, кваси, води мінеральні та питні газовані, сиропи; напої безалкогольні; пиво;
– вина, коньяки, спирто-горілчані вироби;
– яйця та яєчний порошок;
– мед та продукти бджільництва;
– дріжджі хлібопекарські;
– желатин, ванілін та ванільний цукор, кислота лимонна;
– сіль кухонна, оцет;
– казеїн;
– спеції та прянощі;
– кулінарні вироби, що реалізуються населенню;
– продукція громадського харчування.

Продукція випробовується за показниками якості та безпеки за такими напрямками:
– визначення фізико-хімічних показників: сухі речовини, волога, зола та ін., використовуючи гравіметричний методом випробувань; вміст цукрів, вміст білку в зерні і продуктах переробки, вміст повареної солі, кислотність та ін. – титрометричним методом; нітрати, рН – потенціометричним методом; домішки у горілках та спирті – фотоколориметричним методом; загальний екстракт, сухі речовини та ін. – рефрактометричним методом, сахарози у цукрі – поляриметричним методом;
– визначення токсичних елементів: свинець, кадмій, цинк, мідь, миш’як, ртуть, олово, залізо методами полум’яної атомно-адсорбційної спектрофотометрії, атомно-адсорбційної спектрофотометрії холодного пару, фотоколориметрії;
– проведення випробувань хроматографічними методами: залишкові кількості пестицидів, мікотоксинів, нітрозамінів, гормональних препаратів; консервантів, наявність сторонніх жирів (немолочного походження) у молочних продуктах методами газової, високоефективної рідинної та тонкошарової хроматографії;
– визначення питомої активності радіонуклідів: стронций-90, цезій-137 в продуктах харчування;
Науково-випробувальна лабораторія ДП «Чернігівстандартметрологія» проводить визначення вмісту важливих показників харчової цінності (білків, жирів, вуглеводів) у продуктах харчування, кормах, біодобавках та інш., з подальшим розрахунком калорійності (енергетичної цінності).